Jeg planlegger å bygge et vinrom i kjelleren, og ønsker innspill før jeg setter i gang konstruksjonen.
Kjelleren er i dag et helt vanlig oppholdsrom med utlektede og isolerte kjellervegger, standard innervegger og normalt inneklima.
Ingen synlige fuktproblemer. Rommet ligger i sin helhet under terreng.
Målet er et kjølig, stabilt vinrom med riktig luftfuktighet, uten at det oppstår kondens, muggsopp eller skader i veggene over tid.
Må man bygge et eget “rom-i-rommet” med dampsperre og egen ventilasjon?
Hvordan bør veggen mot grunnmur bygges opp?
Hvordan fylles eller ventileres "tomrommet" mellom dagens yttervegg og vinrommets vegg?
Er det trygt å bruke dampsperre, eller bør veggen puste?
- Hva med gulv og tak – trenger man isolasjon på innsiden for å holde temperaturen stabil?
- Hvordan styres temperaturen mest energieffektivt (kjøleaggregat vs. kjøleromsløsning)?
- Er det spesielle materialer man bør bruke/unngå inne i vinrommet på grunn av fuktregulering?
- Hvordan sikrer man riktig luftfuktighet uten at det oppstår kondens bak kledningen?
Jeg ønsker stabil temperatur på ca. 10–14 grader og relativ luftfuktighet rundt 60–70 %.
Det betyr at vinrommet blir kaldere enn resten av kjelleren.
Når varm og fuktig luft møter kalde flater, oppstår det vel sikkert kondens(?) – og det er akkurat dette jeg vil unngå.
Har noen her bygget vinrom eller kjølerom selv og kan dele oppbygning av vegger og tak?
Må jeg rive eksisterende isolasjon og bygge hele veggen på nytt?
Hvilken løsning er mest trygg i norsk klima med fuktig kjellerluft?
Finnes det “beste praksis” eller TEK/byggfaglige anbefalinger for slike rom?
Alle tips, erfaringer, feil man bør unngå og konkrete byggeeksempler mottas med stor takk!
Spesielt interessert i oppbygging av vegger, bruk av fuktsperre, ventilasjon og kjøleteknikk.
Jeg kan tenke meg en glassvegg med faste partier ut mot kjellerstuen og en glassdør.
Er det noen spesiell type glass, 2- lags, 3-lags eller noe annet som fungerer optimalt?

Kjelleren er i dag et helt vanlig oppholdsrom med utlektede og isolerte kjellervegger, standard innervegger og normalt inneklima.
Ingen synlige fuktproblemer. Rommet ligger i sin helhet under terreng.
Målet er et kjølig, stabilt vinrom med riktig luftfuktighet, uten at det oppstår kondens, muggsopp eller skader i veggene over tid.
Må man bygge et eget “rom-i-rommet” med dampsperre og egen ventilasjon?
Hvordan bør veggen mot grunnmur bygges opp?
Hvordan fylles eller ventileres "tomrommet" mellom dagens yttervegg og vinrommets vegg?
Er det trygt å bruke dampsperre, eller bør veggen puste?
- Hva med gulv og tak – trenger man isolasjon på innsiden for å holde temperaturen stabil?
- Hvordan styres temperaturen mest energieffektivt (kjøleaggregat vs. kjøleromsløsning)?
- Er det spesielle materialer man bør bruke/unngå inne i vinrommet på grunn av fuktregulering?
- Hvordan sikrer man riktig luftfuktighet uten at det oppstår kondens bak kledningen?
Jeg ønsker stabil temperatur på ca. 10–14 grader og relativ luftfuktighet rundt 60–70 %.
Det betyr at vinrommet blir kaldere enn resten av kjelleren.
Når varm og fuktig luft møter kalde flater, oppstår det vel sikkert kondens(?) – og det er akkurat dette jeg vil unngå.
Har noen her bygget vinrom eller kjølerom selv og kan dele oppbygning av vegger og tak?
Må jeg rive eksisterende isolasjon og bygge hele veggen på nytt?
Hvilken løsning er mest trygg i norsk klima med fuktig kjellerluft?
Finnes det “beste praksis” eller TEK/byggfaglige anbefalinger for slike rom?
Alle tips, erfaringer, feil man bør unngå og konkrete byggeeksempler mottas med stor takk!
Spesielt interessert i oppbygging av vegger, bruk av fuktsperre, ventilasjon og kjøleteknikk.
Jeg kan tenke meg en glassvegg med faste partier ut mot kjellerstuen og en glassdør.
Er det noen spesiell type glass, 2- lags, 3-lags eller noe annet som fungerer optimalt?

